Noors rijbewijs

Vorige week was het dan eindelijk binnen, mijn Noorse rijbewijs. Het was wel een hoop gehannes om mijn Nederlandse rijbewijs om te zetten naar een Noors exemplaar, maar het is gelukkig toch binnen redelijke tijd gelukt.

Mijn oude Nederlandse rijbewijs was geldig t/m 30 maart 2014. Dus, omdat ik ook mijn vrachtwagen erbij heb zitten, al redelijk wat tijd van tew voren beginnen om alles in orde te hebben zodat de aanvraag van het nieuwe rijbewijs soepeltjes zou verlopen. *kuch. Voor het vrachtwagen rijbewijs moet je, net als in ieder ander Europees land, medisch gekeurd worden. Keuring besteld bij de huisarts. Die had niet eerder tijd dan 10 maart. *slik. dat was wel erg dicht op 30 maart, maar ja, het was niet anders. Keuring gedaan en met alle papieren naar het kantoor van Statens Vegvesen (rijks waterstaat) om de aanvraag in te dienen. De mevrouw was erg vriendelijk en alles leek in orde. Ik moest mijn Nederlandse rijbewijs inleveren zodat die naar Nederland gestuurd kon worden om het een en ander te verifiëren. Pasfoto gemaakt, formulieren voor de 3e keer ingevuld en uiteindelijk kreeg ik mijn tijdelijk rijbewijs en kon ik weg. Het tijdelijk rijbewijs was alleen geldig voor categorie B want als al dat andere er ook bij moest, dan was het allemaal wat lastiger. Omdat ik toch niet van plan was om met aanhangers of vrachtwagens te gaan rijden, had ik hier wel vrede mee. Op mijn nieuwe rijbewijs zouden alle categorieën er gewoon weer bij staan.

Patries was 2 weken ervoor al geweest om haar rijbewijs over te zetten en die kreeg op een gegeven moment bericht in de bus dat ze naar het kantoor kon komen om een pasfoto te laten maken en alles te betalen en dan zou het rijbewijs worden gemaakt. Nou dan denk je dat die van mij dan ook 2 weken later zou komen. Fout. Na nog een paar weken wachten was inmiddels ook mijn tijdelijk rijbewijs verlopen. Daar kwamen we pas redelijk laat achter want ik ging er vanuit dat mijn tijdelijk rijbewijs ook enkele weken geldig zou zijn. Niet dus, die van mij was maar 2 weken geldig! Ik heb dus eigenlijk een hele poos zonder geldig rijbewijs rondgereden hier. Dan maar even naar statens vegvesen om het tijdelijke rijbewijs te verlengen, want ja, ik moet toch iedere week een heel stuk heen en weer rijden van en naar m’n werk. Geen probleem zei die vriendelijke mevrouw. Meteen maar een flinke periode aan gehangen, tot 1 juni, want de Pasen zat er ook tussen dus dan zou het waarschijnlijk allemaal wel iets langer gaan duren. Patries kreeg te horen dat ze een brief zou krijgen en dan moest ze met die brief naar het kantoor komen om te betalen en door te geven dan werd haar rijbewijs naar huis gestuurd met de post. Ik denk, als ik nu meteen alles betaal en regel, dan hoef ik niet nog een keer terug te komen en daar was die mevrouw het ook wel mee eens. Zo gezegd, zo gedaan, en wachten maar weer. En wachten, en wachten, en wachten. Mijn rijbewijsPatries heeft maar een keertje gebeld van hoe de zaken ervoor staan, maar er was nog niks bekend. Na een paar dagen kregen we de brief in de bus dat ik met die brief naar het kantoor moest om dan door te geven dat ze het rijbewijs konden aanmaken en opsturen. Maar dat was niet de afspraak! Bellen dus weer. Alles is uiteindelijk toch voor elkaar gekomen want afgelopen week lag ie in de bus hoor. 🙂

Alle categorieën stonden er gelukkig weer op. B BE C CE C1E en tot mijn grote verbazing ook AM oftewel brommer en ik mag nu ook met een tractor en sneeuwscooter op pad. 🙂

Leave a Reply