Scandinavië rondreis – week 1

Een verslag van de eerste week van onze auto rondreis door het noorden van Scandinavië. Ik ga geen foto’s in dit bericht plaatsen. De meeste foto’s die ik heb gemaakt zijn familie foto’s en die deel ik niet publiekelijk. Als je de plaatsen die we hebben bezocht opzoekt op google, dan zie je dezelfde foto’s die wij ook gemaakt hebben.

Zaterdag 12 juli. In de ochtend vertrokken vanuit onze woonplaats Innvik en over Strynefjellet, Otta en Dovrefjellet naar het voormalig kopermijn stadje, Røros in het oosten van Noorwegen. We zaten in het Røros hotel en dat is goed aan te raden. Het zit net buiten het centrum maar alles is prima te lopen. Het eten is ook heel goed en het personeel is erg vriendelijk, met name de Bosnische ober in het buffet restaurant is erg vriendelijk en is ook in voor een gezellig praatje. Wi-fi is gratis. In het centrum van Røros zitten verschillende eet gelegenheden, winkelcentrum, tourist information, station en de nodige historische bezienswaardigheden.

Zondag 13 juli. Bezoek aan de Olav mijn. Dit is een oude kopermijn waar je ook daadwerkelijk in kan rondlopen. Wij liepen ook mee met zo’n tour en het was reuze boeiend om te zien hoe er in een tijdsbestek van 300 jaar, kopererts werd ontgonnen uit de 2 mijnen. Aansluitend zijn we in het centrum van Røros naar een kopersmelterij geweest. Het gebouw is aan de buitenkant goed opgeknapt en binnen is er ook flink moeite ingestoken om het hele proces van koper smelten door de eeuwen heen, duidelijk te maken. Persoonlijk vond ik het erg jammer dat de originele smeltovens niet meer aanwezig waren. Ondanks dat is het toch de moeite waard om de Smelthytta te bezoeken. Aansluitend zijn we ook nog naar Doktortjønna Friluftspark geweest. Dit is een kinderpark met een meertje. Wij konden nog mooi mee met het voeren van de dieren, zoals de kippen, varkens, koeien en geiten. Deze voederronde leverde ons dochtertje ook nog eens mooi een ei op die de kippen hadden gelegd. Verder zijn er speeltoestellen voor de kids maar ook doe dingen zoals kanoën, roeien en “Elias”bootje. Ook kunnen ze vissen met geleende hengel en boot. Toen wij er waren stond er een grote tipi (of lavo) waar ze een vogelhuisje konden maken. Ook daar waren ze erg goed met de kinderen bezig.

Maandag 14 juli. Reisdag. Vroeg op, ontbijten en op naar Zweden. Saiva Camping & Stugby in het plaatsje Vilhemina was het doel. Eigenaar en eigenaresse zijn erg vriendelijk en houden de camping tip top in orde. Wij huurden een hutje met eigen keuken en badkamer, dus weten niet hoe de sanitaire voorzieningen eruit zagen, maar denk dat dat wel in orde is. Camping ligt aan een meer dus vissen is goed te doen, buurmannen hadden enkele flinke forellen gevangen. Ook roeiboot- en kajakverhuur, Jeux de boule en zwem mogelijkheden. Tevens een grote speelplaats met klim toestellen. Betaalde Wi-fi is aanwezig.

Dinsdag 15 juli. Reisdag. Ook weer vroeg op en verder Zweden in. Naar Het in Lapland gelegen Arvidsjaur. Arvidsjaur is een redelijk grote plaats en je kan er genoeg doen. Er zijn ook genoeg winkels. Wij hebben niet veel toeristische dingen gedaan. We zijn alleen wezen karten op een buitenbaan op 20km buiten Arvidsjaur. We zaten in een trekkershutje op Camp gielas. Een prima camping met veel ruimte en mogelijkheden, zeker aan te raden. Wi-fi is gratis maar alleen te ontvangen in het hoofd gebouw.

Woensdag 16 juli. Reisdag. Ook weer vroeg op en als doel Rovaniemi, Finland. We volgen de 45 door Alvsbyen naar Luleå. Daar pakken we de E4/E10 richting Tore. Vanaf Tore is het E10 richting Tornio en dus Finse grens. Vanaf daar de E75 naar Rovaniemi. Na enkele uren bereikten we Rovaniemi. Deze keer huurden we geen hut in Rovaniemi zelf, maar bij Ahosen Lomamökit in Vikajärvi, een plaatsje 25km ten noorden van Rovaniemi. Het is een fantastische hut. Natuurlijk aan een meer en met een roeiboot. Ook zit er een mooie schommelstoel /-bank bij en ook een grillhut en natuurlijk een sauna.

Donderdag 17 juli. Santa Village – Poolcirkel. Voor het eerst sinds vele jaren waren we weer bij de Kerstman. Onze dochter was hier nu voor het eerst en voor haar was het allemaal erg spannend. Voor ons was het ook vreemd omdat er een heleboel, in de goede zin, was veranderd. We deden het rondje bij de Kerstman en kochten de USB-stick met de foto’s en video opname van ons met de Kerstman. In Santa Village staan ook genoeg souvenir winkels maar ook een echte juwelier uit Lapland. Daar kochten we mooie rendier oorbellen voor ons dochtertje, maar ook een mooie Lapse ring voor mij. Het is een mooie brede zilveren ring met zalm tekens erop. Volgens de Sami staat dit voor een geluksteken voor een goede vis vangst. Daarna zijn we naar PILKE geweest. Dit is van de Finse Staats bosbeheer en gaat over bosbouw in Finland. Onze zoon heeft een beetje rondgelopen en heeft daarna hoofdzakelijk in de “bomen rooi machine” simulator gezeten. Verder is er gewoon erg veel info over bosbouw. Ook kan je in echte machines zitten en er is ook een jacht simulator met “echte” geweren. Daarna zijn we naar een groot  winkelcentrum geweest met o.a. een hele grote supermarkt, plantenshop, Alko (drank staats winkel) en na het winkelen in de supermarkt wezen eten bij Hesburger. Daarna nog even wezen kijken bij Lidl en daarna snel naar de hut om te vissen en ontspannen in de sauna samen met zoonlief.

Vrijdag 18 juli. Relaxdag. De auto had wat problemen, dus na een telefoontje eerder deze week, kon de auto naar de VW garage in Rovaniemi worden gebracht. Het zou niet zo heel erg lang gaan duren dus wij gingen eerst even wandelen over het industrie gebied. Daar kwamen we in een soort warenhuis terecht waar we de nodige boodschappen hebben gedaan. Daarna maar weer terug richting garage. Bij de benzine pomp even lunch gegeten en daarna konden we ook al de auto weer ophalen. We kregen van die vriendelijke meneer ook te horen dat zij ook meer Noorse klanten hadden die stevast hun auto bij hun in onderhoud hebben. Dat is vrij logisch omdat merk garages in Noorwegen vreselijk duur zijn en Noren die in de provincie Finmark wonen, erg dicht bij het Finse Rovaniemi, wonen en dus kunnen overwegen om hun auto in het “goedkope” Finland in onderhoud doen. Hoedanook, na ons garage bezoek zijn we naar het Arktikum gegaan. Dit is een museum over Lapland en heeft ook een thema over de impact van het veranderen van het klimaat op de noordpool.

Leave a Reply