Kreft historien min

Familien min og de fleste av min venner i Nederland veit kva som skjedde med meg. Ikkje alle mine Norske venner og kjennte veit kva som skjedde og derfor skriver eg her kreft historien min.

Det var desember 2011 da eg fekk de første smerter. De var ikkje så ille så eg tok fleire paracet eller ibux og gikk til jobben min. Etter en eller to dager var alle smerter vegg. Så var det januar 2012. Husker ikkje akkurat hvilken dato det var men de var i hvertfall i en helg at eg hadde mykkje smerter igjen og da eg var på do fant eg også ut at min høgre testikkel var veldig stor. Ja, på først var eg veldig sjenert og fortellte ingenting til kona mi. Etter nåke timar begynnte smertene å bli veldig, veldig, veldig mykkje og så informerte eg kona mi om den store testikkel og om smertene. Så ringte ho til legevakt og eg fekk komme med ein gong. Eg hadde flaks fordi legen var i sykehuset i Nordfjordeid og så var det også ein som tok en ultralyd og ein som tok blodprøver og ein som snakte enda mer med meg og spørte nåke spørsmål. Etter få timar fekk eg nåke antibiotika og smertestillerer fordi det var en betennelse og alt skulle være i orden igjen etter en eller to måneder eller sånn.

Så, etter en måned med antibiotika og veldig sterke smertestillere fant eg ut at testikkelen min har ikkje blitt mindre så ringte vi fastlegen min for å spørre kva var plannen. Ifølge min logika børde smertene og svølselen være mindre etter en måned. Ho var heilt enig med meg og så ringte ho med Førde sykehuset. Så fekk eg time i Førde. En ny ultralyd og blodprøver og enda meir antibiotika og enda sterkere smertestillerer. 🙁

Etter en eller to veker (mars 2012) var der framleis ingen forbedring og så ringte vi med fastlege igjen. Eg var heilt forbanna og fastlege min også. Så fekk eg igjen time i Førde men nå skulle det være fleire leger i ultralyd romet. Det stemte. Da var ho som kjørte ultralydmaskinen og da var ein som var sjef rontchen og ein urolog. Da dei var ferdig med ultralydet måtte eg vente en liten stund og så fekk eg beskjed at eg måtte hente kona og lille jenta mi fra leikerommet fordi han urologen hadde gode og dårlige nyheter for meg.

Han hadde litt dårlig tid så han kjørte bare rett på. Dårlige nyheten var at eg hadde kreft ik høgre testikkelen min. Det hadde ikkje spred seg, enda. Testikkelkreft er extrem aggressiv men veldig lett å kjempe, når man er tidelig nok. Gode nyheten var at eg var akkurat på tid og eg skulle opererast neste dag. Testikkelen, og dermed også svulselen, ble fjernt neste morning og ein dag seinare reiste eg heim igjen.

Etter det er alt veldig bra med meg. Eg måtte ta blodprøve veldig ofte, rett etter operationen. Men nå er det kun 2 gonger i året. Eg måtte reise til Haukeland kver halv år for å ta CT scan og fleire undersøkelse. Det tok 2 dagar kver gong. Det siste år var det MR scan og rontchen av lungene og blodprøve. Nå kan eg ta alt dette i Førde og trenger eg ikkje lenger reise til Bergen. Etter 5 år er alt over.

http://no.movember.com/mens-health/testicular-cancer/

NO_NB_TesticularCancerStatistic_816x426

Leave a Reply