Herfst in Noorwegen

Tja, dit maak je gelukkig niet iedere dag mee. Het is weer herfst in het oh zo mooie Noorwegen. Herfst betekend hier ook net zoals in Nederland, regen en wind. In Nederland is dat best wel vervelend. Je haar gaat ervan in de war zitten en je wordt een beetje nat en het kan een beetje koud aanvoelen. Hier in Noorwegen geldt hetzelfde, alleen waaien er veel meer bomen om, komt er veel meer water over de weg heen stromen en waait het over het algemeen toch aanzienlijk harder dan in Nederland, orkaan kracht hoor je dagelijks op de radio. Maar ook heb je hier te maken met aardverschuivingen! Dit kunnen grote of kleine modderstromen zijn die wel of niet hele of halve woonwijken meenemen het fjord of bergmeer in, maar ook de rotswanden worden uitgewassen door de hoeveelheid regen waardoor het in deze tijd van het jaar vrij normaal is dat er zo her en der een of meerdere stenen van 10ton of meer naar beneden komen rollen en alles in hun weg meenemen of verpulveren.

Zo is ook bijna het geval in het gebied Rauma in de provincie Møre og Romsdal. Daar is een heel stuk berg aan het wegglijden door de hoeveelheid regen dat de laatste tijd hier is gevallen. Het stuk wat ieder moment naar beneden gaat komen weegt een paar miljoen ton en het gaat vandaag of morgen naar beneden komen. Op http://www.nrk.no/nyheter/1.12008823 (opent in een nieuw venster) is live te kijken naar de berg (Mannen) die in elkaar gaat zakken.

Sneu zat voor die mensen die daar wonen en hun hele hebben en houden gaan verliezen. Die berg staat niet zo heel erg ver hier vandaan, misschien een uurtje of 4 rijden. Hier in onze eigen provincie is het natuurlijk ook deut. Ook hier staan de bergen op springen vanwege het vele water. Ik werk een flink stukje rijden van mijn huis en daarom huur ik een hut vlak bij mijn werk en daar zit ik dan de hele week. In de weekeinden ben ik wel lekker thuis bij mijn vrouw en kinderen. Vanmorgen bracht ik de kinderen naar school en ging op pad naar het oh zo saaie Bremanger waar ik werk. Er was al gewaarschuwd dat ik op mijn route wel het een en ander tegen zou kunnen komen. Ik reed dus gewoon voorzichtig want je wilt toch op tijd stilstaan als er ineens een brok steen voor je auto ligt. Ook lag er heel wat water op de weg vanwege de regen en ik heb ook al gloednieuwe spijkerbanden onder mijn voiture liggen, dus dat is ook al genoeg reden om rustig te rijden. Gelukkig kwam ik niks vreemds tegen op de stukken waar gewaarschuwd werd en kwam ik veilig in Svelgen aan. Vanaf Svelgen is het nog maar 8km naar Dyrstad waar mijn hut en werk zijn. Ik rijdt Svelgen bijna uit en zie ineens midden op de weg een bord staan dat de weg is afgesloten. ook was er een Politie lint gespannen zodat er ook echt geen auto meer door kan rijden. =(/&)&%(%¤(¤)(/! Dan heb je 170km heel voorzichtig gedaan en dan is 8km voor het einddoel, de weg afgesloten! Daar wordt je niet vrolijk van.

Na wat heen en weer gebel hoefde ik niet de hele weg weer terug te rijden maar kon ik bij een van mijn collega’s een bakje koffie komen drinken en wachten op de verdere ontwikkelingen. Er waren dus een paar flinke stenen naar beneden gekomen en die sperde de hele weg. Voordat ik naar de koffie toeging, ben ik nog even met een gemeente werker voorbij het lint gegaan om te kijken hoe erg het was. We zijn niet verder gegaan dan de eerste bocht want we wisten niet precies waar het was gebeurd en we wisten ook niet of het eigenlijk wel veilig was om daar te lopen. Dus maar weer terug naar de auto en gingen we ieder onze weg. De weg is nog steeds afgesloten maar er is een bootverbinding opgezet vanaf het centrum van Svelgen naar Dyrstad. Dus de auto geparkeerd en met bijna al mijn zooi de boot op. Vanaf de boot konden we heel goed zien waar en hoe groot de lawine was en ik denk dat dit nog wel de hele week gaat duren, ook omdat het nog steeds stormt en zolang het hard waait, kan de helikopter met geologen niet de berg op om de boel te inspecteren. Pas als de geologen de boel veilig vinden, worden de rotsblokken van de weg gehaald en de weg gerepareerd. Tot die tijd blijft de weg afgesloten en blijven we met de boot reizen. Meer info over het bootje dat ons heen en weer vaart, http://www.skyssbat.no/bater/ms-seaservice

Leave a Reply