Gist kweken van residu uit bierfles?

Zou het lukken om gist te kweken / vermeerderen van het residu uit een bierfles? Ik ga het gewoon uitproberen.
Mijn buurman brouwt ook bier, zijn eigen familie recept dat van generatie op generatie is over gegaan. Bij dat recept zit ook zijn eigen gist soort, kveik genaamd. Kveik kan je hier ook bij winkels kopen, maar deze kveik is specifiek van zijn familie. Nou heb ik afgelopen Kerst een fles met zijn brouwsel gekregen en het is eigenlijk de bedoeling om die meteen meester te maken, maar die heb ik lekker laten staan omdat ik graag wat koolzuur er in wil hebben. Lekker laten nagisten op de fles dus. Toen ik een paar dagen geleden die fles maar eens opende, waren er bubbels en het smaakte ook niet zo zoet meer. Ook op de bodem van de fles was een aardig laagje kveik gevormd. Omdat het maar om een 1,5L fles gaat, is dat restje kveik niet genoeg om een nieuwe batch van 25L te vergisten. Proberen te vermeerderen dus. Ik heb 2 blikjes met vørterøl gekocht en die in de bijna lege fles met restje kveik gegooid, dop met waterslot er op en lekker warm weg gezet. Het gist wel aardig en heb nu na 2 dagen wel het gevoel dat er iets meer prut op de bodem van de fles zit. Nog maar even afwachten want het pruttelt lekker door.
-
Restje met kveik. -
Waterslot er op en wachten maar. -
Inmiddels zijn we een poosje verder en was het hele proces klaar met gisten. Het bier heb ik opgedronken en het achtergebleven kveik heb ik gewassen met water dat 15 minuten heeft gekookt en vervolgens afgekoeld. Voor het beste resultaat zette ik de potjes met kveik en water een nacht in de koelkast zodat de kveik sneller naar de bodem zou vallen en dus de volgende spoeling makkelijker en sneller zou gaan. In totaal 3 keer gespoeld/gewassen. Het kveik dat over bleef was nog niet genoeg om een batch van 25 liter te hanteren dus heb ik een soort starter gemaakt van 1 liter water met 100gr DME. Gewoon 1,2 liter water in een pannetje en daarbij 100gr DME gedaan en vervolgens gedurende 15 minuten roerend laten koken. Vervolgens af laten koelen en met de kveik weer in de cola fles gedaan en lekker warm op 31 graden laten gisten. Afwachten dus weer. 😉