DIY

Ambachtelijk Gebrouwen Bier

Gist kweken van residu uit bierfles?

Zou het lukken om gist te kweken / vermeerderen van het residu uit een bierfles? Ik ga het gewoon uitproberen.

Mijn buurman brouwt ook bier, zijn eigen familie recept dat van generatie op generatie is over gegaan. Bij dat recept zit ook zijn eigen gist soort, kveik genaamd. Kveik kan je hier ook bij winkels kopen, maar deze kveik is specifiek van zijn familie. Nou heb ik afgelopen Kerst een fles met zijn brouwsel gekregen en het is eigenlijk de bedoeling om die meteen meester te maken, maar die heb ik lekker laten staan omdat ik graag wat koolzuur er in wil hebben. Lekker laten nagisten op de fles dus. Toen ik een paar dagen geleden die fles maar eens opende, waren er bubbels en het smaakte ook niet zo zoet meer. Ook op de bodem van de fles was een aardig laagje kveik gevormd. Omdat het maar om een 1,5L fles gaat, is dat restje kveik niet genoeg om een nieuwe batch van 25L te vergisten. Proberen te vermeerderen dus. Ik heb 2 blikjes met vørterøl gekocht en die in de bijna lege fles met restje kveik gegooid, dop met waterslot er op en lekker warm weg gezet. Het gist wel aardig en heb nu na 2 dagen wel het gevoel dat er iets meer prut op de bodem van de fles zit. Nog maar even afwachten want het pruttelt lekker door.

 

Geef een antwoord