DIY

Ambachtelijk Gebrouwen Bier

US West Coast kweken

Een poos geleden heb ik een set geprobeerd en die was niet eens zo slecht. Het ging om de Captains IPA van Saga die ik bij de Europris had gekocht. Over deze set wordt in een ander bericht door mij een recentie geschreven. Maar in dit bericht gaat het om het gist.

Ik verveelde me weer eens omdat het weer eens geen weer was om buiten bezig te zijn, dus had ik nog een paar flessen staan waar nog een bodempje gist en bier in zat. Natuurlijk had ik in de “bod” nog potjes met steriel water staan dus meteen maar even eentje opgehaald met de bedoeling om het gist te gaan wassen. Mijn trechter even ingespoten met Star San om de bacterien te doden en vervolgen in iedere bierfles een scheutje steriel water gegoten. De flesjes rustig zwenken en vervolgens in een gedesinfecteerd potje gegoten. De rest van het steriele water erbij gegoten, deksel ingespoten met Star San en op het potje gedraaid en potje in de koelkast gezet om te bezinken.

Ik laat het gewoon een dag staan zodat het gist goed naar de bodem zinkt. Dan zal ik het nog 2 tot 3 keer afgieten en met vers steriel water spoelen en wegzetten in de koelkast totdat er duidelijk een verschil is tussen gist en water. En dan heb ik een beetje US West Coast gist. In het potje zitten gist resten uit 7 flessen bier en het lijkt best wel veel, maar ik denk dat ik het alsnog ga opkweken met een starter van 1 liter met 100gr DME.

Geef een antwoord