DIY

Ambachtelijk Gebrouwen Bier

All-grain recept uit “Brew your own magazine’s 250 classic clone recipies”.

Niet alles uit het recept was verkrijgbaar dus heb alternatieven moeten gebruiken:

  • 4,6 kg 2-row pale malt (ik heb gewone pale ale malt);
  • 0,28 kg crystal malt;
  • 5,1 gr Magnum hops (60 min);
  • 19 gr Perle hops (60 min);
  • 28 gr Cascade hops (15 min);
  • 21 gr Cascade hops (0 min);
  • 21 gr whole Cascade hops (dry hop);
  • 1 tsp Irish moss (ik niet gebruikt);
  • Wyeast 1056 (American ale) of White labs WLP001 (California Ale) yeast. 1,5 L yeast starter. (Ik gebruikte Safale us-05 dry yeast zonder starter).

Ketel vullen met 13L water en verwarmen tot 72C (Ik 75C), roer de gemalen malt er in en mash op 68C (ik 70) gedurende 60 min. Vervolgens enkele stappen waar ik de logica niet van snap en ben ik dus gaan spoelen met water van rond 80C. Spoelen tot ik tussen 25 en 30 L zat. Vervolgens 90 min koken en hop giften volgens bovenstaande tijden. Dry hop is volgens origineel recept na gisting en voor bottelen, Ik heb die stap tussen afkoelen en gisten gedaan.

Ik kwam uit op:

  • SG: 1050
  • Hoeveelheid: 22 Liter
  • Pitch temp: 24C
  • Gisting temp: 23C
  • FG: